Nazwa projektu: "Potrawy bieszczadzkie dziedzictwem kulturowym Podkarpacia – aktywizacja działań społecznych mieszkańców”
Beneficjent: Gmina Ustrzyki Dolne
Wartość całkowita projektu: 7 747,52 zł
Wartość wkładu miasta: 774,75 zł
Wartość dofinansowania: 6 972,77 zł
Źródło finansowania: Europejski Fundusz Rolny na Rozwoju Obszarów Wiejskich
Program: Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Schemat II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”
Okres realizacji: od01.06.2018 r. do 26.10.2018 r.
Jednostka realizująca projekt: Gmina Ustrzyki Dolne
Partnerzy: Bieszczadzkie Centrum Turystyki i Promocji w Ustrzykach Dolnych, Gmina Czarna
Opis projektu:
Zakres projektowy obejmował wydanie publikacji zawierającej przepisy kulinarne z pogranicza polsko-ukraińskiego oraz sposobów przyrządzania potraw regionalnych, codziennych i świątecznych. Do przepisów zostały dołączone pięknie fotografie potraw regionalnych. Każdej potrawie poświęcony był osoby artykuł (niewielki tekst). Publikacja miała charakter poradnikowy i promocyjny; mająca na celu ukazanie czytelnikom bogactwo kulinarne regionu Bieszczadów – te współczesne, jak i z przeszłości, kiedy Bieszczady były tyglem kulturowym, a w miasteczkach i wsiach przenikały się kultury: polska, ukraińska, żydowska, niemiecka. Jednym z elementów tejże kultury są kulinaria. Zagadnienie kulinariów obejmuje: potrawy zimne i ciepłe, mięsne, jarskie, ciasta, napoje, nalewki.
Głównym celem operacji było promowanie potencjału obszarów wiejskich w procesie produkcji
i przetwarzania produktów rolnych.
Cel szczegółowy: celem szczegółowym operacji było zachowanie i propagowanie sposobów przetwarzania produktów rolnych występujących w naszym regionie.